Rajská omáčka – S poctivou přípravou nejdál dojdeš

Máte chuť na pořádnou českou klasiku? Dneska si dáme buď svíčkovou na smetaně, nebo zkusíme něco jinýho - třeba rajskou omáčku. A když už mluvíme o rajčatech, věděli jste, že existujou i černý rajčata? Ty jsou mnohem zdravější než ty běžný červený. Ale zpátky k naší omáčce - dneska ji uděláme s masovejma koulema, což není úplně tradiční, ale je to božský. Jestli máte rádi experimenty, můžete do omáčky přidat i trochu černý rajčata, dodaj jí zajímavější chuť. Klasická rajská je sice dělaná z červenejch rajčat, ale černý rajčata jí daj úplně novej rozměr. Tak co, už víte, kterou si dneska dáte?

Suroviny na rajskou omáčku

Naprostou nezbytností pro Vás budou jistě ingredience, z nichž budete schopni vařit a připravovat jídlo. Potřebovat budete suroviny nejenom na rajskou omáčku, ale také na zmiňované masové koule. Více se dočtete v níže prezentované tabulce.

Suroviny na omáčku Množství
Loupaná rajčata 400 g
Vývar 800 ml
Máslo 60 g
Bobkový list 1 ks
Rajčatový protlak 140 g
Tymián 1/2 lžičky
Mletá skořice 1/2 lžičky
Cibule 1 ks
Celý pepř 5 kuliček
Nové koření 5 kuliček
Suroviny na masové kuličky Množství
Mleté maso 500 g
Vejce 1 ks
Strouhanka 2 lžíce
Sůl 1/2 lžičky
Ingredience pro přípravu rajské omáčky.

Rajská omáčka si samozřejmě může žádat i patřičné dochucení, k čemu Vám poslouží ocet a cukr. Naopak u masových kuliček použijete mletý pepř.

Rajská omáčka a její příprava

Jako první si připravte masové kuličky a teprve pak to další. Ideálně, když budete mít kombinaci vepřového a hovězího mletého masa. Kromě strouhanky smícháte všechny potřebné ingredience a suroviny. Pokud Vám masové kuličky nebudou držet při sobě, můžete využít drobného zahuštění prostřednictvím strouhanky.

Co se týče rajské omáčky, začněte orestováním cibulky do zlatova. Postupně přidejte mouku, rajčata a vše rozřeďte přichystaným vývarem. Takovou směs byste měli uvést do varu a postupně vkládat další ingredience. Od bobkového listu, přes koření až po pepř a sůl. Nyní vezměte připravené masové kuličky a vložte je do omáčky. Za sníženého plamene a občasného míchání vařte asi třičtvrtě hodiny. Pak vyndejte maso a omáčku dochuťte octem a cukrem.

Výsledkem Vám bude vynikající rajská omáčka, kterou můžete začít servírovat a nandávat. Masové kuličky zalijte rajskou omáčkou a nezapomeňte ani na přílohu. Tu obvykle tvoří těstoviny nebo houskový knedlík podle chuti.

Publikováno: 02. 05. 2025

Kategorie: domov