Koprová omáčka, jak ji neznáte

Koprová omáčka je českým tradičním jídlem. Dalo by se říci, že pro Čechy znamená to samé, jako pro Italy jejich pizza. Nutno podotknout, že jedni ji milují, ostatní zase nenávidí. Je však pravdou, že jinak zvaná koprovka si podmaní většinu labužníků. Navíc existuje v různých variantách provedení.

  • S poctivým a tradičním vývarem
  • S krémovou tučnou smetanou

Pokud máte chuť na klasiku vonící čerstvým koprem a chcete proniknout do tajů české kuchyně, začtěte se do následujících řádků. Prozradíme Vám, co všechno budete potřebovat a jak se koprová omáčka připravuje.

Koprová omáčka – Potřebné ingredience

Základem jakéhokoliv pokrmu je důsledná příprava. Asi nikdo nechce v průběhu vaření zjistit, že mu chybí nějaká ingredience. Abyste se takového scénáře vyvarovali, nachystejte si vše níže uvedené. V tabulce máte napsané nezbytné suroviny, které by Vám měly postačit pro vytvoření koprové omáčky pro tři osoby.

Surovina Množství
Hladká mouka 2 lžíce
Mléko 200 ml
Máslo 1 lžíce
Smetana na vaření 250 ml
Kopr 1 svazek
Základní ingredience potřebné pro přípravu koprovky.

Kromě tohoto základu si připravte ještě vývar z masa nebo kostí. Pro dochucení budete potřebovat také trochu cukru, octa a soli. Nyní tedy nezbývá než se pustit do vaření.

Postup přípravy

Nejprve se zaměřte na zpracování kopru, který omyjete a nadrobno nakrájíte. Pokračujte usmažením jíšky z tuku a mouky na pánvi. Následuje zalití vývarem, popřípadě vodou a přidání další ingredience v podání mléka. Tohle všechno pak budete vařit 20 minut. Nezapomeňte na míchání, ať se Vám koprová omáčka nepřipálí.

Když už máte nalozene maso do mrazaku na později, můžete se vrhnout na přípravu omáčky. Do hrnce nalijte smetanu a nezapomeňte na dochucení - trochu octa, sůl a cukr podle toho, co vám chutná. Každej to má rád jinak, že jo. A to ještě není všechno! K téhle koprovce si musíte nachystat přílohy. Klasika jsou vajíčka, brambory nebo knedlíky. Jestli jste masožravci, vytáhněte nalozene maso do mrazaku a uvařte hovězí - tady koukněte, jak správně skladovat maso. No a když nemáte nalozene maso do mrazaku, dá se to jíst i bez něj. Tak ať vám chutná!

Publikováno: 02. 05. 2025

Kategorie: domov